Hond Willem laat te veel stinkende winden
Willem was de dierbare Drentse patrijshond van de familie H. Een lieve en makkelijke hond maar wel met een vervelend probleem: hij had last van winderigheid, flatulentie om het netjes te zeggen.
Zijn baasjes reisden veel en Willem mocht altijd mee, maar sinds hij zo winderig was werd dat wel een probleem in de restaurants en hotels waar zij met hem kwamen. Hoewel zijn gedrag zoals altijd onberispelijk was, waren er nu toch medegasten die klaagden over zijn onwelriekende winden. Dus vroegen zijn eigenaren mij om raad, want reizen zonder hem wilden zij eigenlijk liever ook niet!
Het is normaal dat de hond winden laat maar niet zoveel dat het opvallend wordt en het is ook niet normaal dat ze enorm stinken. Er zijn diverse oorzaken van winderigheid. Wat opvallend vaak voorkomt is dat een hond voer krijgt waarin bepaalde eiwitbronnen (of koolhydraatbronnen) zitten waar de hond intolerant of allergisch is. De hond zal dan op een andere bron over moeten. Het overstappen op ander voer moet met beleid want een abrupte voerwisseling leidt ook weer tot winderigheid.
Het kan ook zijn dat de hond schrokt waardoor hij grote happen lucht inslikt. Bij honden die schrokken kun je bijvoorbeeld eens een antischrokvoerbak proberen. N.b: Ook bepaalde rashonden met een korte snuit slikken te veel lucht in doordat de ademhaling moeilijk verloopt.
Check of de hond last heeft van parasieten, want ook daar kan de hond winderig van worden. Ook virussen kunnen tijdelijk winderigheid veroorzaken. De ouder wordende hond krijgt ook vaker last van winderigheid. Vaak is hier de oplossing een lager eiwitgehalte in het voer en de eiwitten die in het voer zitten moeten dan zeer hoogwaardig zijn.
De oorzaak kan ook in de spijsverteringsorganen zelf zitten. Denk bijvoorbeeld aan een verkeerde bacteriehuishouding in de darmen, chronische en acute darmontstekingen, maagproblemen of een gebrek aan bepaalde enzymen bij alvleesklierproblemen. In een enkel geval blijkt de oorzaak minder onschuldig te zijn en is er sprake van een tumor in maag of darmen.
Bij Willem bleek de eiwitbron in het voer de boosdoener te zijn. Nadat we deze hadden vervangen door een andere eiwitbron was het “stinkende winden probleem” opgelost en kon hij weer mee op reis!