Luna en haar schijnzwangerschap

Luna en haar schijnzwangerschap

De eigenaren van Luna wisten bijna zeker dat Luna niet gedekt kon zijn in een onbewaakt ogenblik tijdens haar loopsheid. Maar toen Luna na een aantal weken dikkere tepels en nesteldrang kreeg, gingen ze toch even twijfelen. Maar al snel bleek dat Luna schijnzwanger was.

Schijnzwangerschap was ooit handig: niet dragende teefjes in de roedel konden door schijnzwangerschap ook echt melk geven en daarmee de teven met welpen helpen zogen. Handig bedacht door de natuur, maar bij onze huishonden niet echt praktisch.

Een schijnzwangere hond blijft vaak nestjes bouwen, speelgoed obsessief naar het nest slepen, veel piepen en janken, kan slomer zijn dan normaal, haar eetlust verliezen en zelfs een dikke buik krijgen en melk gaan produceren. Naast dit vervelende gedrag heeft de teef meer kans op baarmoederontsteking, het ontwikkelen van tumoren en diabetes. Het is daarom van belang schijnzwangerschap te voorkomen. Als de hond vaker schijnzwanger is geworden, overleg dan met de dierenarts of sterilisatie een
optie is.

Mocht een teef schijnzwanger zijn dan kun je het volgende doen:

  • Leid haar zoveel mogelijk af;
  • voer haar schraal;
  • aai haar niet over de buik om melkproductie niet te stimuleren;
  • negeer haar afwijkende gedrag;
  • voorkom zoveel mogelijk het nestelgedrag.

Daarnaast zijn er diverse homeopathische middelen die ingezet kunnen worden bij schijnzwangerschap maar óók om schijnzwangerschap te voorkomen.