Praktijk voor homeopathie en haaranalyses

Waarom braakt mijn hond?

Waarom braakt mijn hond?

Er zijn vele oorzaken waarom een hond braakt. Sluit eerst uit dat het braken niet veroorzaakt wordt door een fikse wormbesmetting! Zeker bij jonge honden komt dit regelmatig voor.

Sluit ook altijd uit of het Parvo virus niet de boosdoener is. Parvo moet zo snel mogelijk behandeld worden door de dierenarts omdat dit een potentieel dodelijk virus is, zeker voor puppies. Over puppies gesproken: sommige puppies verdragen de moedermelk niet wat leidt tot braken.

Meestal echter moeten de oorzaken gezocht worden in de spijsvertering zelf. De hond kan een maagslijmvliesontsteking hebben doordat hij bedorven voedsel of bevroren voedsel heeft gegeten in een onbewaakt ogenblik. Als de hond in de ochtend braakt na het eten is zijn maag waarschijnlijk te lang leeg geweest en heeft de hond , net zoals wij , last van maagzuur. Vaak wil de hond dan wat gras eten na het braken. Je kunt dit braken voorkomen door de periode tussen de laatste en de eerste voerbeurt te verkorten.

Braakt de hond in de ochtend zonder dat er voedingsresten bij zitten, dan heeft de hond waarschijnlijk last van de lever of de gal. Het braaksel bevat dan vaak geel slijm.
Bij sommige honden komt het eten (nadat de bak leeg gegeten is), er halfverteerd als een golf weer uit, het zogenaamde projectielbraken. De oorzaak is een enorme verkramping van de maag waardoor er veel kracht achter het braken zit. De oorzaak hiervoor is niet altijd even duidelijk. Bij sommige honden is het stress gerelateerd.
Als je de oorzaak van het braken duidelijk hebt, kan een passende behandeling met homeopathie ingezet worden.